علوم زمین

TEXT, MOVIES, ANIMATIONS, SOFTWARE, ETC. RELATED TO GEOLOGY, GEOGRAPHY AND ENVIRONMENT

علوم زمین

TEXT, MOVIES, ANIMATIONS, SOFTWARE, ETC. RELATED TO GEOLOGY, GEOGRAPHY AND ENVIRONMENT

علوم زمین

👁‍🗨👁‍🗨کپی برداری و اشتراک گذاری مطالب این وبلاگ با ذکر منبع و درج لینک یا آدرس وبلاگ 👈 geoscience.blog.ir مانعی ندارد
سعی شده است مطالب وبلاگ مستند و دارای منابع معتبر باشد ، شما دوستان هرگونه انتقاد پیشنهاد را از طریق نظرات برای ما ارسال کنید
نویسنده مطالب وبلاگ : داود شاهسونی دبیر زمین شناسی ، انسان و محیط زیست و جغرافیای شهرستان استهبان - استان فارس

دنبال کنندگان ۴ نفر
این وبلاگ را دنبال کنید
پیام های کوتاه
بایگانی
نویسندگان

شهاب سنگ های ایران - بزرگترین شهاب سنگ های ایران

داود شاهسونی | چهارشنبه, ۲۲ مهر ۱۳۹۴، ۰۲:۳۶ ب.ظ

کشور ایران با برخورداری از پهنه های بیابانی و کویری از پتانسیل مناسبی برای پی جویی قطعات شهاب سنگ ها دارد , سالانه حدود 3300 شهاب سنگ روی کره زمین فرود می آیند که البته بیشتر آنها در اقیانوس ها سقوط می کنند . بر روی خشکی ها برخی از آنها توسط زمین شناسان و برخی توسط عوام و مردم عادی جمع آوری شده است , وجود و جمع آوری این سنگ ها می تواند به عنوان جادبه های گردشگری دارای اهمیت باشد در ادامه به برخی شهابسنگ ها که در ایران یافت و ثبت شده اشاره خواهد شد.  

(شهاب سنگ ها قبل از برخورد با زمین ، شهاب واره نامیده می شوند . سرعت شهاب واره ها در هنگام عبور از جو و مواجهه با زمین برابر 11/2 کیلومتر در ثانیه است که بیش از میزان گریز از میدان گرانش زمین است و این سرعت حدودا بیش از چهل برابر سرعت صوت است.)

1- شهاب سنگ ورامین :

اولین شهاب سنگ بزرگ کشور با وزن 54 کیلو گرم 135سال پیش مصادف با 30 فروردین ماه 1259 خورشیدی برابر با 18 آوریل سال 1881 میلادی حدود ساعت 3 بعدازظهر در 100 کیلومتری غرب تهران ، در محلی بنام بوغین که در غرب اشتهارد واقع شده بود با صدای مهیبی سقوط کرد و پس از بیرون آوردن آن شهاب سنگ از عمق دو متری زمین توسط چوپانان، این شهاب سنگ توسط هدایت اله خان قاجار فرزند عیسی خان بیگلر بیگی ، حکمران ایل شاهسون بغدادی به دربار ناصرالدین شاه قاجار فرستاده شد که بنا به دلایلی ، به اشتباه با نام شهاب سنگ ورامین در دنیا شهرت یافت.

شهاب سنگ ورامین از جمله هفت شهاب سنگ مزوسیدریتی ( سنگی - آهنی ) جهان است که در هنگام سقوط توسط مردم و چوپانان رصد شده است و هم اکنون در تالار کاخ گلستان نگهداری می شود.




2- شهاب سنگ نراق - اراک
در ساعت 6 بعد ازطهر روز دوشنبه 28 مرداد 1353 , شهاب سنگ با وزن 3.350 کیلوگرم روی دبیرستان حاج عباس معصومی واقع در نراق از توابع محلات سقوط کرد پس از سوراخ کردن آسفالت سقف دبیرستان با آزمایشگاه مدرسه راه یافت قطر آن 25 سانتی متر و شکل نامنظم داشت و در حال حاضر در موسسه ژئو فیزیک دانشگاه تهران نگهداری می شود

3- شهاب سنگ تویسرکان - همدان
در نیمه اول تیرماه 1364 سنگ آسمانی سبز رنگ روشن در اطراف تویسرکان سقوط کرد که قزری حدود 20 سانتی متر داشت , این سنگ امروزه در سازمان زمین شناسی کشور در معرض دید عموم قرار دارد

4-  شهاب سنگ شادگان - خراسان
این شهاب سنگ سال 1353 در خوزستان روی رستورانی به نام "خورد ورق " سقوط و قسمتی از رستوران را از جا شکافت و یکی از کارگران به شدت دچار سوختگی شد

5- کشف و شناسایی دومین شهاب سنگ بزرگ ایران در میانه ناحیه پر عوارض و صعب العبورکلوت های بیابان لوت
در پی انجام تحقیقات محیطی بیابان لوت، محققین کانون سبز فارس، با همکاری دیگر علاقه مندان به نواحی گرم و خشک کشور در آذر ماه سال 1392 به منظور انجام مطالعات تکمیلی ناحیه کلوت ها ، مبادرت به اجرای عبور پیاده تحقیقاتی از پهن ترین بخش عرضی ناحیه کلوت ها به طول 70 کیلومتر هوایی کردند.
از جمله اهداف محققین در این برنامه بررسی لند فرم های ناحیه کلوت ها در مکان هایی بود که به دلیل صعب العبور بودن آن ها تا آن موقع از دسترس کاوشگران دور مانده بود. لذا بررسی چاله های ژیپسی که از منظر علمی از جمله لند فرم های شگفت انگیز ناحیه کلوت هاست و همچنین مطالعه زمین ریخت شناسی و تاثیر مواد فرسایشی و کاوشی بر کلوت ها از عمده ترین برنامه مذکور بود که با بررسی های علمی نسبت به نمونه برداری از مواد کانی تشکیل دهنده کلوت ها به ویژه سنگ هایی که منشاء خارجی داشتند ، محقق شد.

در روز چهارم مطالعات کاوشی، کارشناسان با دقت بیشتری سنگ هایی که با مواد عمومی محیط نا متجانس بودند را بررسی کردند و در پی آن یکی از همکاران به نام علی اسلامی فطرت موفق به شناسایی سنگ سیاه رنگ کم حجم اما پر وزنی با ابعاد حدود 28 سانتیمتر و با وزن حدود 17 کیلوگرم شد که سطح روی آن دارای شکاف های کم عرضِ منسجم و حرارت دیدگی شدید بود.ترکیب شهاب سنگ لوت آهن و سنگ است.

پس از بررسی های مقدماتی توسط تیم تحقیق ، منشاء خارجی و احتمال شهاب بودن آن سنگ مورد تائید قرار گرفت و مقرر شد اعلام نهایی کشف شهاب سنگ موکول به پایان بررسی مقدماتی آن سنگ توسط دانشمندان داخلی و خارجی ذیربط شود.

 متعاقبا شهاب سنگ مذکور به منظور انجام آزمایشات و مطالعات علمی در اختیار دکتر حسن میر نژاد رییس دانشکده زمین دانشگاه تهران قرار گرفت و به همین منظور نمونه کوچکی از آن نیز به مرکز مطالعات و آموزش علوم زمین اروپا وابسته به دانشگاه مارسیل ( UNIVERSITY OF AIX – MARSEILLE , CEREGE ) واقع در فرانسه که ترکیبات و منشاء شهاب سنگ ها را مورد مطالعه قرار می دهد ، ارسال شد.

پس از طی مراحل آزمایشات علمی مقدماتی در مراکز مذکور ، دکتر JEOME GATTACCEA دانشمند ارشد تحقیقاتی در CEREGE در گزارش اولیه خود اظهار کرد که پس از تجزیه و تحلیل علمی شهاب سنگ لوت ، نتایج به دست آمده نشان می دهد که شهاب سنگ لوت از نوع شهاب سنگ های مزوسیدریتی که نوعی خاص از شهاب سنگ های ترکیبی از جنس آهن و سنگ هستند ، می باشد که بر اساس اندازه گیری های مغناطیسی و مشاهدات میکروسکوپی در طبقه بندی 5H قرار می گیرد

بنابراین به نظر می رسد با استمرار مطالعات تکمیلی توسط دانشکده زمین دانشگاه تهران و همچنین CEREGE فرانسه ، در آینده نزدیک اطلاعات بیشتری در خصوص منشاء و مدت زمان سیر شهاب سنگ لوت در فضا قبل از برخورد با بیابان لوت در اختیار جامعه علمی کشور و جهان و همچنین آحاد مردم کشور قرار گیرد.



  • داود شاهسونی

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی