علوم زمین

علوم زمین
دنبال کنندگان ۴ نفر
این وبلاگ را دنبال کنید
پیام های کوتاه
بایگانی
نویسندگان

گرینوکیت -کادمیم را از چه کانی هایی ها بدست می آورند؟-سنگ معدن کادمیم

داود شاهسونی | پنجشنبه, ۲۶ بهمن ۱۳۹۶، ۰۴:۲۰ ب.ظ

سولفید کادمیوم بصورت طبیعی به شکل های کانی های گرینوکیت و هاولیت( از گروه اسفالریت ) تشکیل می شود اما آنچه مطرح است اینکه کادمیوم به شکل اقتصادی از اسفالریت(سولفید روی ) و ورتزیت(سولفید آهن و روی )  استخراج می شود در قرن هجدهم رنگ زرد سولفید کادمیوم به عنوان رنگدانه مورد توجه بوده است . 

گرینوکیت : شکل بلورین و شش وجهی ( هگزاگونال ) از کادمیم سولفید می باشد البته ممکن است به سیستم دیگر هم متبلور شود, رنگ آن از زرد عسلی تا قرمز و نارنجی متغیر است 

سختی آن در مقیاس موس  ۳ تا سه و نیم و وزن مخصوص آن ۴.۸ تا ۴.۹ می باشد 

گرینوکیت از گروه ورتزیت می باشد  همراه با گالن و اسفالریت یافت می شود و تنها سنگ معدن کادمیوم می باشد 

البته بیشتر, کادمیم به عنوان یک محصول جانبی از معادن مس  سرب و روی بدست می آید 

کانی گرینوکیت اولین بار سال ۱۸۴۰ در اسکاتلند شناسایی شده است 

در شکل زیر بلورهای گرینوکیت را مشاهده می کنید به این نکته توجه کنید که کل تصویر حدود یک میلی متر است 


کپی برداری با ذکر منبع بلامانع است 

کاربرد کادمیم 

کادمیوم استخراج شده دارای کاربردهای صنعتی مختلفی از قبیل باتری های قابل شارژ الکتریکی نیکل کادمیوم (NiCd)که در گوشی های تلفن همراه استفاده می شود ، آبکاری الکتریکی، آلیاژهای با درجه حرارت بالا، فولاد گالوانیزه و دیگر فلزات می باشد  وهمچنین  از میله های کنترل برای برخی از راکتورهای هسته ای استفاده می کنند.

سمی بودن کادمیم سولفید 
 کادمیم سولفید تقریبا دارای خطرهایی می‌باشد که با استفاده از عینک‌های مخصوص و دستکش و ماسک می‌توان آن را به حداقل رساند. کادمیم سولفید بسیار اشتعل‌پذیر بوده و با  آتش گرفتن از خود گاز سمی که با سوزش و تحریک دستگاه تنفسی و چشم همراه است خارج می‌کند. استنشاق کادمیم سولفید باعث سرفه و سوزش و قرمزی در چشم‌ و گلو می‌شود و ادامه‌دار بودن آن باعث ایجاد حالت تهوع و اسهال شدید می‌شود. مجاورت زیاد بدون استفاده از پوشش‌های مناسب می‌تواند باعث اثرات بسیار مضری بر کلیه، استخوان‌ها و دستگاه تنفسی بگذارد و باعث اختلالات کلیوی، التهاب‌های مزمن و پوکی استخوان شود. حتی گزارشاتی از سرطان‌زا بودن این ترکیب نیز ثبت شده است. 
خواص و کاربردهای کادمیم سولفید 
1) این ترکیب در اسیدها حل می‌شود و این امر باعث ایجاد روش‌هایی برای عصاره‌گیر رنگدانه‌های آن می‌باشد.
2) CdS به عنوان کادمیم زرد شناخته می‌شود و با اضافه کردن سلنیم ویون سلنیم می‌توان رنگ آن را از  رنج زرد به نارنجی و تا قرمز کنترل کرد. این زنگدانه‌های تولید شده به دلیل پایداری بالایی که در برابر گرما، نور و شرایط شیمیایی متفاوت دارند بسیار مورد توجه هستند.
3) وقتی به محلول سولفید که حاوی کادمیم می‌باشد نور بتابانیم باعث تولید گاز هیدروژن می‌شود. 4) رسانایی این ترکیب با تابش نور افزایش می‌یابد، این دلیل مناسبی است که از آن به عنوان فتورزیستور استفاده شود.
5) از فیلم CdS در تولید ترانزیستورها استفاده می‌کنند.
  • داود شاهسونی

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی