مشخصات فیزیکی کانی باریت به همراه تصاویر بسیار زیبای این کانی- اشکال مختلف باریت
باریت, سولفات طبیعی باریم و از سولفات های بی آب , یک کانی صنعتی سنگین با وزن مخصوص 4.5-4.2 گرم بر سانتیمتر مکعب وسختی 3.5-2.5 می باشد.
بلورهای این کانی شکننده ودارای رخهای مشخصی درسطوح001 و110 ورخ کمتر مشخصی در سطح 010 می باشد به همین دلیل سطح شکستگی آن ناصاف می باشد. باریت دارای خاصیت فسفرسانس و فلوئورسانس بوده وساختمان بلوری آن براثر گرما شکسته شده وبه سختی گداخته می گردد.
بلورهای باریت معمولا شفاف تا نیمه شفاف و کدر بوده و رنگ آنها سفید تا بیرنگ گاهی متمایل به زرد شفاف, خاکستری, آبی کمرنگ, قرمز یا قهوه ای و به ندرت قهوه ای تیره می باشد.
جلای آن شیشه ای تا صدفی و گاه تمایل به جلای صمغی ومرواریدی دارد.رنگ خاکه آن سفید است و در اثر مالش گاهی بودار می شود.
در انواع معمولی با اشکال زیر دیده می شود:
بلورهای معمولا عریض و محکم وگاهی خیلی بزرگ
ستیغ مانند یعنی بلورهای تیغه ای به شکل توده ای تجمع می یابند.
ستونی , ستونها غالبا درشت و ندرتا تجمع یافته اند
اشکال شعاعی یا موازی و بندرت به شکل الیافهای نرم دیده می شود
در تمرکزهای کروی یا نودول مانند , اشکال نیمه رشته ای یا ستونی .
دانه ای
فشرده یا نهان بلور , استالاکتیت واستالاگمیت مانند, که از نظر ساختمانی شبیه به انواع آهکی بوده و وقتی صیقل داده می شوند بسیار زیباتر می گردند.
انواع بودار که در اثر خراشیده شدن یا مالش دو قطعه به یکدیگر, فضا از عطر آکنده می شود که احتمالا این عطر مربوط به مواد کربناتی وآلی است
ویژگیهای شیمیایی و ژئو شیمیایی
.باریت خالص از65.7% می باشد فرمول شیمیایی باریت BaSo4 اکسید باریم و34.3% اکسید سولفور تشکیل شده و بندرت در طبیعت به صورت خالص یافت می شود. رنگدانه های سفید آن حاوی 71% سولفات باریم 29%سولفور روی بصورت گرد 325 مش هستند.
باریت حاوی 96% سولفات باریم, 6%املاح آهن , سیلیسیم وآلومینیوم بوده ودر آب حل نمی شود.این ناخالصیها گاهی به حدی بالا میرود که تشکیل ایزومرفهایی از قبیل Sa,Ca,Pb و بندرت Vو Ra میدهد وجود ناخالصی هایی مثل اکسیدهای آهن, رسها ومواد آلی باعث تظاهررنگهای مختلف درآن می شود.
باریت مشهورترین کانی باریم دار است و پس از آن ویتریت که کربنات باریم است قرار دارد.
• باریتو کلسیت که در اشکال توده ای وبلورین دیده می شود.
• نیترو باریت دارای سیستم تتراهدرال که در آب حل شده وبیرنگ است.
باریت متداولترین کانی باریم دار است که بصورت اتفاقی و گاهی در مقادیر بزرگ مانند رگه ای یا لایه ای این تمرکز می تواند بصورت تنها یا ترکیب با کانه هایی نظیر فلوئورین ,سلستین, کوارتز, گالن, اسفالریت, کلسیت, دولومیت و سیدریت در محلهای مختلف زمین شناسی روی دهد.
کانی باریت با حضور عنصر باریم در ذخایر قابل توجه کانه های منگنز اغلب با کانه های سرب و روی, مس, آرسنیک, نیکل, کبالت, مولیبدن, تنگستن, وانادیوم, آهن, نقره وتیتانیوم همراهی میشود.
در خلال هوازدگی کانیهایی مثل فلدسپارهای پتاسیم دار ,پلاژیوکلازها, مسکوویت و بیوتیت, باریم بصورت ترکیبی از حالت برجای مانده و رسوبی حضور می یابد.
گاهی باریت به شکل توده ای در نهشته های هماتیتی و ذخایر آن دیده می شود. شکل غالب تظاهر باریت بصورت رگه ای و پرشدگی شکافها است چنانچه در ماسه سنگها وسنگهای آهکی گاه رگه های مشخصی را تشکیل می دهد که بخشی از سازنده های آن علاوه بر کلسیت وسلستین, باریت می باشد.شکل اخیر بیشتر با کانه های مس همراهی می شود. باریت گاهی سیمان ذرات رادر ماسه سنگها تشکیل داده و نیز توده های خاکی را در لایه های مارنی بوجود می آورد.در برخی موارد به مثابه مواد سنگ کننده فسیلها عمل نموده وفضای خالی اطراف آنها را پر می کند.
جایگاه زمین شناسی باریت متفاوت بوده و در سنگهای رسوبی , آذرین ودگرگونی ادوار مختلف زمین شناسی دیده می شود.در یکی از بزرگترین ایالتهای فلزی درسپرهای دگرگون شده پرکامبرین به زمان آرکئن در قاره آمریکا, اروپا وآسیا تظاهر کانسارهای مختلف آهن, منگنز وباریت به اشکال مختلف مشاهده می گردد
- ۹۶/۰۴/۰۵