ابرهای شب تاب - ابرهای مزوسفری قطبی
ابرهای شب تاب
ابرهای شب تاب, ابرهای مزوسفری قطبی نیز نامیده می شوند , 80 تا 85 کیلومتر ارتفاع دارند و چند کیلومتر در زیر مزوپوز قرار دارند(سردترین قسمت اتمسفر) . رنگ آبی این ابرها حاصل جذب شدن نور قرمز توسط لایه اوزون در استراتوسفر می باشد .
ابرهای شب تاب از بلورهای بسیار ریز یخ با قطر حدود یک دهم میکرون شکل گرفته اند , در واقع مشاهده ابرهای شب تاب به خاطر پخش نور توسط این بلورها می باشد .
برای شکل گیری ابرهای شب تاب سه عامل لازم است 1- دمای پایین 2- وجود منبع برای بخارآب 3- هسته ای برای رشد کردن
یخ
یخ در فشار پایین مزوپوز شکل نخواهد گرفت مگر اینکه دما از منفی 123 درجه سانتی گراد هم کمتر شود . این دماهای پایین فقط برای چند هفته در حدود انقلاب تابستانی واین ترکیب شگفت انگیز تابستان و دماهای پایین حاصل چرخش جهانی در اتمسفر میانی می باشد . دمای بسیار پایین کمتر از 160 درجه سانتی گراد چند کیلومتر بالاتر از سطح ابر شکل می گیرد و تصور می شود که بلورهای یخ از همین جا شکل می گیرند .
بخار آب
از منشا بخارآب نمیتوانیم با اطمینان صحبت کنیم زیرا مزوسفر بسیار خشک هست اما ممکنه آب به وسیله گپ هایی(دریچه یا حفره هایی ) که در تروپوپوز وجود دارد جابجا شده و به وسیله امواج ثقلی اتمسفری به آنجا منتقل شده باشند . یک منشا دیگر پیشنهادی برای یخ موجود , متان می باشد . در واقع این OH هست که میتواند طبق واکنشهایی ملکولهای آب را شکل دهد
هسته های رشد
گرد و غبارهای شهابسنگی به عنوان هسته رشد پیشنهاد شده است همچنین آتش فشان و غبار اتمسفری یک پیشنهاد دیگر برای هسته های رشد است چون اولین بار ابرها ی مزوسفری ( ابرهای شب تاب ) بعد از انفجار کراکاتوا دیده شدند.
کپی برداری با ذکر منبع بلامانع است
ترجمه با کمی تغییر از منبع زیر
http://www.atoptics.co.uk/highsky/nlc2.htm
- ۹۶/۰۴/۰۴